carlos_garuloCarlos Garulo Ena

Garulo Ena, Carlos

Neix a Loarre, Osca (1942). Només a partir dels anys noranta la seva producció literària va sortint progressivament a la llum. El seu primer poemari –Impromptu sobre teclado veneciano (1991)– fou valorat com «una poesia plena de sensibilitat, subtilment evocadora i altament suggestiva» (Quaderni iberoamericani, núm. 72).

Després d’Impromptu han aparegut, fins el present, Música acordada para unas coplas de mi padre (1993), En el cuerpo del alma (1999), Metáfora final (2000), Tríptico para un oficio de difuntos (2002), En los márgenes y a mano (2002) i Voz de piedra (2004). D’aquest últim, el poeta i crític literari Rafael Alfaro escriu: «Aquests poemes ens parlen d’un poeta madur que sap conjugar amb saviesa la realitat i la imaginació, les gestes i l’evocació dels somnis, el passat, el present i el futur». En aquesta línia de maduresa expressiva s’inscriu el poemari GÉNESIS. Libro de orígenes y germinaciones –el primer d’una sèrie que compondrà El latido del bosque, dedicada a la figura de Don Bosco–, publicat per la Universitat Silva Henríquez, de Xile, i presentat a Roma, l’abril del 2008, en ocasió del XXVI Capítol General de la Congregació Salesiana davant representants de tot el món. El setembre del 2009 es publica –en edició bilingüe espanyol i italià– la seva obra més recent, Bajo un fuego de dardos, continguda en aquest volum.

A Barcelona, des del 1972, el poeta va compaginar la docència (Escola Universitària Blanquerna) amb la tasca cultural i pedagògica com a director d’edicions de l’Editorial Edebé. I a Roma, ciutat on ha residit des del 1991 fins al 2010, primer la coordinació dels mitjans de comunicació i, més tard, fins el present, les universitats dels salesians, congregació religiosa fundada per sant Joan Bosco, a la qual pertany, estesa per tot el món. Per la seva contribució innovadora al camp universitari internacional, amb el plantejament i la gestió estratègica de les institucions acadèmiques, el novembre del 2010 és investit doctor ‘honoris causa’ per la Universitat Catòlica de Brasília.

Tota l’obra poètica de Garulo està recollida a la Biblioteca Digital Intratext. Una esplèndida edició digital de Voz de piedra fou publicada també pel diari de Saragossa El Heraldo de Aragón, en ocasió del Dia mundial del llibre. Ara es troba disponible al web de la «Asociación Amigos del Castillo de Loarre».
A Edicions Saragossa ha publicat:
- Bajo un fuego de dardos / Dejús un foc de dards (maig del 2011).
EDICIONS SARAGOSSA · Tel. 608 59 71 66 · rosa@edicionssaragossa.cat